Matavfall

Matavfall

Varje hushåll får all nödvändig utrustning från oss. Utrustningen består av en påshållare samt bruna papperspåsar som är framtagna speciellt för insamling av matavfall. Påsarna rymmer cirka fem liter matavfall och är gjorda av vattenavvisande papper. Pappret släpper igenom vattenånga, men inte vattendroppar. Det är viktigt att påsen sätts i den särskilda påshållaren för att luften ska kunna cirkulera runt påsen så att vattnet kan avdunsta för att påsen inte ska gå sönder.

Påsen kommer att bli fuktig och missfärgad på utsidan, det är normalt. Du kan lägga lite hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen om du vill. Om matavfallet är blött kan du låta det rinna av innan du stoppar det i påsen. Efter 2-3 dagar eller när du fyllt påsen till den streckade linjen på insidan av påsen ska du rulla ihop påsen i överkant så att den stängs och sedan lägga den i det bruna kärlet för insamling av matavfall. Om påsen är väldigt blöt kan du sätta en extra matavfallspåse utanpå innan du lägger den i kärlet.

Nya påsar finns att hämta i tvättstugan/källaren.

Exempel på vad du kan lägga i matavfallspåsen

  • Matrester, tillagade och råa av kött, fisk, grönsaker, frukt, ägg, ost, mjöl, ris och pasta.
  • Kött- och fiskben, fiskrens och skaldjursrester.
  • Frukt, ägg- och grönsaksskal.
  • Bröd, kex, kakor och bullar.
  • Kaffe- och tesump, kaffe- och tefilter.
  • Mindre växtdelar (inte kvistar, grenar och jord)
  • Hushållspapper och servetter.
  • Popcorn, godis och choklad.
  • Matfett från matlagning, urtorkat med hushållspapper.

Tänk på att cigarettfimpar, tuggummi och snus inte ska slängas i matavfallet.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet som samlas in i Örebro körs till Atleverket, där Örebro kommuns komposteringsanläggning ligger. Där komposteras det och blir till näringsrik jord. Genom att kompostera matavfallet skapas ett kretslopp, där våra begränsade resurser av näringsämnen återvinns.

Restavfall, sopor

Restavfall är det avfall som blir kvar efter du har sorterat ut förpackningar, matavfall, grovavfall, el- och elektronik och farligt avfall. Restavfallet skickas till förbränning. Vid förbränningen utvinns energi i form av fjärrvärme och elektricitet.

Matavfall

Varje hushåll får all nödvändig utrustning från oss. Utrustningen består av en påshållare samt bruna papperspåsar som är framtagna speciellt för insamling av matavfall. Påsarna rymmer cirka fem liter matavfall och är gjorda av vattenavvisande papper. Pappret släpper igenom vattenånga, men inte vattendroppar. Det är viktigt att påsen sätts i den särskilda påshållaren för att luften ska kunna cirkulera runt påsen så att vattnet kan avdunsta för att påsen inte ska gå sönder.

Påsen kommer att bli fuktig och missfärgad på utsidan, det är normalt. Du kan lägga lite hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen om du vill. Om matavfallet är blött kan du låta det rinna av innan du stoppar det i påsen. Efter 2-3 dagar eller när du fyllt påsen till den streckade linjen på insidan av påsen ska du rulla ihop påsen i överkant så att den stängs och sedan lägga den i det bruna kärlet för insamling av matavfall. Om påsen är väldigt blöt kan du sätta en extra matavfallspåse utanpå innan du lägger den i kärlet.

Nya påsar finns att hämta i tvättstugan/källaren.

Exempel på vad du kan lägga i matavfallspåsen

  • Matrester, tillagade och råa av kött, fisk, grönsaker, frukt, ägg, ost, mjöl, ris och pasta.
  • Kött- och fiskben, fiskrens och skaldjursrester.
  • Frukt, ägg- och grönsaksskal.
  • Bröd, kex, kakor och bullar.
  • Kaffe- och tesump, kaffe- och tefilter.
  • Mindre växtdelar (inte kvistar, grenar och jord)
  • Hushållspapper och servetter.
  • Popcorn, godis och choklad.
  • Matfett från matlagning, urtorkat med hushållspapper.

Tänk på att cigarettfimpar, tuggummi och snus inte ska slängas i matavfallet.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet som samlas in i Örebro körs till Atleverket, där Örebro kommuns komposteringsanläggning ligger. Där komposteras det och blir till näringsrik jord. Genom att kompostera matavfallet skapas ett kretslopp, där våra begränsade resurser av näringsämnen återvinns.

Restavfall, sopor

Restavfall är det avfall som blir kvar efter du har sorterat ut förpackningar, matavfall, grovavfall, el- och elektronik och farligt avfall. Restavfallet skickas till förbränning. Vid förbränningen utvinns energi i form av fjärrvärme och elektricitet.